Kurz eura výrazne kolíše

08.09.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 8. septembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne kolíše. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1183 USD, pričom dočasne sa jeho kurz dostal vysoko nad hranicu 1,12 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1162 (v pondelok: 1,1146) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8959 (0,8972) eura.

Nárast obáv týkajúcich sa stavu čínskej ekonomiky podľa obchodníkov najprv podporil euro. Čínsky zahraničný obchod v auguste opäť zaostal za očakávaniami. Zlé správy z Číny majú aktuálne najprv negatívny vplyv na dolár, pretože klesá pravdepodobnosť skorého zvýšenia úrokových sadzieb v USA. Správa o vývoji nemeckého zahraničného obchodu tiež krátkodobo podporila euro, ktorého kurz vyskočil až na 1,1230 USD/EUR.

Euro však neskôr prišlo o svoje zisky z dôvodu zotavenia čínskych akciových trhov. Peking sa najnovšie pokúša stabilizovať domáce burzy aj znížením daní. Ten, kto bude vlastniť akcie viac než jeden rok, nebude musieť v budúcnosti platiť daň z dividend.
 

Vyberte región